Mitől működhet?

Egyszer egy japán táncosnő látogatott hozzánk a karateedzésre. Miután megcsodáltuk tradicionális legyezőtáncát, kérdezhettünk és kérhettünk tőle. Arra vágytunk, hogy írjon nekünk valamit azokkal a számunkra mesésnek tűnő japán jelekkel. Minden kisgyereknek rajzolt egy-egy papírra, de összesen három szó ismétlődött az ajándékba kapott lapokon: figyelem [注意], fegyelem [規律], türelem [忍耐].

Gyermekként egy kicsit furcsálltam, hogy ezeket a fogalmakat kaptuk útravalóul. Mókásabb, kedvesebb, szívhezszólóbb firkákra számítottam, nem ilyen felnőttes intelmekre, amik amúgy is mindenhonnan körbevettek a nyolcvanas években. De ezek az értékek új megvilágításba helyeződtek azáltal, hogy egy gyökeresen más kultúrából érkező művész ekkora jelentőséget tulajdonított nekik.

Japán lány
(Rajz: Bodor Hédi)

Mostanra fogalmazódott meg bennem, hogy tulajdonképpen mi a fegyelemnek, a figyelemnek és a türelemnek mindkét arcát megismertük. Az akkori társadalomban és azon belül a mindennapjaink színteréül szolgáló iskolában e kifejezések negatív tartalma dominált: a minél nagyobb engedelmességre szoktatás. A karatén keresztül azonban megértettük a másik olvasatot is: nemcsak a jól végzett munka, a szép eredmény, de adott esetben az egészségünk és az életünk múlhat a pontosságon, a koncentráción vagy az időzítésen.

Szeretek a saját fejem után menni. Nagymértékben az intuícióim vezérelnek. Akarva-akaratlan is többször választom a járatlan utat a járt helyett. Amit viszont a diplomák, nyelvvizsgák, aranyérmek szerzése közben a leginkább megtanultam, és ami a versenyszférában ugyanannyira, mint a gyereknevelésben vagy a színházi játékban a legnagyobb hasznomra van az az, hogy elegendő türelem, kellő fegyelem és igazi figyelem nélkül nincs kiváló teljesítmény és nincs tartós siker.

Vid Gabriella

ウィド ガブリエラ

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Endre says:

    Kedves Gabó! Jó lett nagyon. E

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s