Történetekkel gyógyítunk

Az Örkény Színház tegnap útjára bocsájtotta a Thomas Mann nagyregényéből színpadra álmodott József és testvérei című előadást. A darab lelke és motorja Gáspár Ildikó szövegkönyve, valamint az általa elképzelt narráció és az ebből fakadóan megelevenedő pillanatképek sora.

Ezzel a munkával Ildi végképp felnőtt mesteréhez, Ascher Tamáshoz, akivel közösen jegyzik rendezőként a majdnem 5 óra hosszú történetmondást. Az idő, amit nézőként a színházban töltünk, hogy ennek a műnek szenteljük figyelmünket, csodálattal és elfogódottsággal telve telik. Ez az adaptáció minden ízében gyönyörű. A színészek és zenészek is brillíroznak.

Éjjel tizenegykor meghatottan szedelőzködtünk és indultunk haza. Velünk tartottak a színpad varázslatos látványvilágának emlékmorzsái, fülünkben csengtek még a hol bölcsességgel, hol iróniával, hol boldogsággal, hol fájdalommal átitatott mondatok foszlányai. Sokat gyógyult a bensőnk.

József és testvérei
(Plakát: Nagy Gergő)

A jól és jókor mesélt történetek élni tanítanak, élni segítenek, életben tartanak, életvágyat hoznak és életkedvet adnak.

Amikor a családomban három évvel ezelőtt a Crohn ‘bemutatkozott’ és majdnem magával vitte a számunkra legkedvesebbet, a kórházi ágy mellett ülve – a legalapvetőbb teendők ellátásán és a legfontosabb szükségletek csillapításán túl – egyetlen dolgot tehettem, egyetlen eszközöm maradt: ébredéstől elalvásig történeteket olvastam fel vagy meséltem el. A legszebb hangomon, a legmélyebb hittel, a legmagátólértetődőbben.

A tapasztalás pedig bizonyította azt, amit A könyvtolvaj című kötetből és filmből sokan ismerősnek találhatnak. A szavak erejének végtelen hatalmát.

Vid Gabriella

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s