Színészek között

Amikor a színház kapcsán írni kezdtem, az egyik mozgatórugóm az volt, hogy összegyűjtsem mindazt, amit a színpadon és a kulisszák mögött tanultam, megértettem vagy ebben a közegben is igaznak találtam. Ezek közé tartozik az elfogadás képessége, az egymás iránti tisztelet fontossága, a fegyelem, a figyelem és a türelem jelentősége, a rendszeres gyakorlás súlya ugyanúgy, mint az alázat és az őszinteség alapvetése.

A helyén kell tudni kezelni azonban azt is, hogy mennyit ér híres vagy ismert emberek között jönni-menni.

Hivatásos házigazdaként a Budapesten megrendezett japanológus konferencián nekem adatott meg, hogy a Nobel-díjas díszvendéget, Ōe Kenzaburōt, valamint az akkori köztársasági elnökünket, Göncz Árpádot az ünnepélyes megnyitóra kísérjem. A Kecskeméti Katona József Színház különleges programján én lehettem az, aki Benkő Gyulának egy pohár friss vizet vitt, mert a terítéken lévő rengetegféle édes és száraz nedű helyett inkább arra szomjazott.

Fordítóként és tolmácsként beszélgethettem Koltai Lajossal A napfény íze forgatásán. Volt olyan születésnapom, amire Finnország nagykövete is gratulált. Pár évvel ezelőtt pedig, amikor a Balaton közepére kivitorláztunk, Für Ancsi még a saját hajójukról mosolygott és integetett át hozzánk, most meg időnként egy csónakban evezünk az örvényes örkényes vizeken.

HUN_Balaton_Vitorlás_VidG
(Fotó: Vid Gabriella)

Sok hasonló epizódot megemlíthetnék, amiket sohasem mesélek senkinek. Mindenki főszereplő a saját életében.

Lényeges azonban, hogy melyek azok a történetek, amelyekre mindkét fél ugyanúgy emlékszik, és melyek azok, amelyekre csak a kevésbé vagy egyáltalán nem neves résztvevő. Lehetséges, hogy a munkájuk és a teljesítményük révén reflektorfénybe kerülőknek több elismerés és rajongás jut, és minderre talán fokozott mértékben áhítoznak is, de ők sem kevésbé esendőek. Nekik szintén szent a személyes szférájuk, a betolakodóknak nemigen örülnek.

A lelke mélyén a legtöbb ember arra vágyik, hogy önmagáért szeressék.

Vid Gabriella

ウィド ガブリエラ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s