Meddig tart a barátság?

Amikor megismerkedek valakivel, többnyire elég hamar szóba kerül, hogy kinek mi a hivatása. Engem nagyon érdekel, kiből miért és hogyan lesz az, aki és ami. Ezért, ha a másik szívesen mesél a munkájáról, én kíváncsian hallgatom, honnan indult, mi mozgatta, milyen utat járt be eddig és hová tart.

A színészet felé is annyi különböző vágy és elképzelés hajtja vagy sodorja az embereket, hogy megunhatatlanul izgalmas számomra meglátni a szokványosban a különlegeset és az egyediben az általános érvényűt.

A színészek rendkívül sokfélék. Van, aki kimagaslóan művelt és sokoldalú, van, aki elképesztően nem az. Van, akinek kiváló a memóriája, és van, akinek csapnivalóan gyenge. Van, akit az irodalom, a költészet iránti rajongás terelt erre a pályára, van, akit pedig a hírnév és a csillogás utáni epekedés. Van, aki a szerepléssel oldja a gátlásait, van, aki viszont éppen amiatt vagy annak révén tartja kordában a féktelenségét. Van, akinek képzett a hangja, edzett a teste, pallérozott az elméje vagy romlatlan a lelke, van, akinek mindehhez a teljesen ellentétes pólustól kell közelítenie. Hosszan sorolhatnám.

A legmeglepőbb itt is a kettősség. E szakma gyakorlásához mindenképpen szükséges bizonyos fokú extrovertáltság, az exhibicionizmus felvállalása, ezzel együtt azok a színészek, akiket közelebbről ismerek, a színpadon kívül szinte mind nagyon visszahúzódóak és zárkózottak. Nyilvánvalóan sok barátságnak hitt kapcsolatban kellett már csalódniuk.

Friendship
(Fotó: Vid Gabriella)

Igen szomorú, hogy a barátaink egy részét azért veszítjük el, mert sikeresebbek leszünk náluk, és ezt nem tudják elviselni, más részüket pedig azért, mert sikeresebbek lesznek nálunk, és elkezdenek kételkedni abban, hogy érdekek nélkül közeledünk hozzájuk. Persze az is kérdés, hogy ahol ez megtörténhet, ott lehetett-e, érdemes volt-e barátságról beszélni.

Viszonylag jól kivehető a vége, de a kezdete homályba vész, a két pont között vezető ösvény pedig némelyeknek halványabban, míg másoknak erőteljesebben körvonalazódik.

Vid Gabriella

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s