Négy kijárat

Sokan és sokszor kérnek tőlem tanácsot. Megtisztelő, hogy mennyien bíznak a pontos értékítéletemben. Olyanok is, akik alig ismernek.

Nagyon nem könnyű jól, jókor, eleget szólni. Senki válláról nem lehet az összes terhet levenni, senki felelősségét nem lehet maradéktalanul átvállalni. Mindenkinek magának kell a saját útjára rálelnie.

A döntések következményeitől való szorongást azonban többnyire enyhíti, ha megemlítem a „négy kijárat elve”-met.

Akkor is, amikor csak kétfelé indulhatunk, rendszerint minimum négy elágazás jön létre. Hiszen akár igent, akár nemet mondunk egy lehetőségre, mindkét esetben alakulhat úgy, hogy később jónak vagy rossznak értékeljük az akkori elhatározásunkat. Arról nem beszélve, hogy a megfelelőnek érzett teljesítményt is érheti kritika, de a félig kész mű is kivívhat elismerést.

Bejáratból sem csak egy van.

Piran
(Fotó: Bodor Hédi)

Színházi példával élve, sokan lesznek azért színészek, mert ebben élnek, ezt látják a szüleiktől, sokan pedig pont ezért vagy ennek ellenére szeretnének valami egészen másba fogni. Nyilvánvalóan sokan nem lesznek színészek, mert nem ebben élnek, és sokan lesznek úgy, hogy nem ezt a mintát látták maguk előtt.

Négy külön ösvény, hogy annak is lehet sikeres az életútja, akinek nem volt kitől tanulnia, meg annak is, akit a felmenőihez mérnek, és legalább annyira elveszhet a pályán az, aki önerőből épít fel mindent, mint az, akit a buktatókra is felkészíthettek volna.

Vid Gabriella

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s