Merre billen?

Az egyik Hamletünk után egy olyan találkozóra került sor az Örkény István Színház és a Magyar Shakespeare Bizottság közös szervezésében, melyen Shakespeare-kutatók beszélgettek a rendezővel és a színészekkel. Természetesen a darab és a szerző, valamint az alkotók és a műhelyünk iránt érdeklődő közönség körében.

Stratford-upon-Avon
(Fotó: Vid Gabriella)

Ekkor mesélte Polgár Csaba, milyen sok szó esett Bagossy Laci és közte arról, hogy Hamlet szándékaiban és megnyilvánulásaiban vajon mi az erősebb mozgatórugó, milyen a jelleme valójában, mennyire keríti hatalmába ténylegesen az őrület. És hogy, tulajdonképpen, ők arra jutottak, ezt nem lehet és nem is kell előre eldönteni. Ez előadásról előadásra kockán forog, és amikor Csabi Hamletként végigegyensúlyozik azon a nagyon vékony határvonalon, ami az őrületet a normalitástól, a tehetetlenséget a cselekvéstől, a kétségbeesést a bizakodástól, a bizonyost a bizonytalantól, a valószínűt a valószínűtlentől elválasztja, akkor és csakis akkor és ott dől el, hogy merre billen.

Ez a nyugtalanítóan nehéz és a végletekig izgató is egyben, hogy a színpadról lelépve, a színházból kilépve ugyanúgy ezen múlik minden, hogy a bennünk létező kettősségben, a jóra és a rosszra való hajlam között ingadozva, végülis mikor merre billenünk, és hogy miért.

Vid Gabriella

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s