Gyürky Mici

Az egyik Nagyim, az Anyukám anyukája, az egész életét a zene szeretetében és szolgálatában töltötte el. A Hegyvidék, azaz Budapest tizenkettedik kerületének apraja-nagyja több generáción át nála tanult énekelni, kottát olvasni és írni, különféle hangszereket megszólaltatni, és vele jártak dalostalálkozókra, hangversenyekre, operaelőadásokra.

GyürkyTiborné_Mici

Azt mondják, nem tudott úgy végigmenni az utcán, hogy ne köszönt volna rá egy-egy régi tanítványa, egy-egy jó ismerőse. Számtalan kitüntetést, oklevelet, elismerést kapott a munkásságáért, de a legfontosabb visszajelzést az egykori tanítványok szeretete jelentette, hiszen évek múltán is felhívták, felkeresték, örömmel köszöntek neki, ha összetalálkoztak.

Gyürky Tiborné Körmendy Mária hozzátartozott és nagyon sokat hozzátett a környék képéhez. 1996 novemberében hírül is adta a Hegyvidék Újság, hogy a kerület első életműdíját ő kapta.

GyMici_1996

Kereken tíz évvel később azonban 2006 ősze a végső búcsút hozta el.

A tanítás, a zenei kincs felölelése és átadása mellett az anyaság ugyanúgy hivatás volt számára. Leírhatatlanul sokat fáradozott azért, hogy a muzsikát szerető és értő generációk nőjenek fel körülötte, de azt is kimondhatatlanul fontosnak tartotta, hogy összetartó közösséget kovácsoljon a saját családjából. Három gyermeket nevelt fel, kilenc unokáját látta el életre szóló útravalóval, hat dédunokája fog emlékezni a mosolyára, míg az azóta született nyolc már csak az általunk őrzöttekből ismerheti meg mindazt, amit örökül hagyott.

KodályZoltán_1958
Kodály Zoltán a Mackós Iskolában 1958-ban

Vid Gabriella

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s