Az ikrek talánya

Az Anyukám az Ikrek havában született. Kicsi korától fogva ikrekre vágyott. Talán, mert az egyik nagymamájának is volt ikertestvére. De aztán nem neki, hanem a nővérének születtek a második terhességéből ikrei.

Az iker unokatestvéreim egy évvel fiatalabbak nálam. Végigkísérhettem az egész gyerekkorukat, és látom őket meglett felnőttekként. Karatézni is én vittem le mindkettőjüket annak idején, hogy ne csak nekem gyűljenek otthon az aranyérmeim.

Az Anyukám nemcsak ikrekre vágyott, hanem kifejezetten lányos anyuka szeretett volna lenni. Valahogy nem tudta elképzelni, hogy egy kisfiúnak is jó édesanyjává tudna válni. A félelmeit vagy kételyeit elég gyorsan eloszlatta a bátyám születése. Utánam pedig már mindegy volt, hogy fiú vagy lány jön-e, és az öcsém érkezett.

Két fiú között nevelkedve én nem igazán viselkedtem tündéri királykisasszonyként. Engem nem lehetett lányosan öltöztetni vagy sokat ajnározni.

Az élet azonban hosszú távon rendkívül igazságos. Bár az Anyukám álmai az érkezésünkkel felülíródtak, de a legmélyebb, legigazabb vágyakat a sors mégsem hagyja feledésbe merülni. Az Anyukámnak mostanra öt tündéri unoka keresztezi lépten-nyomon az útját. Mind az öt lány, és a legkisebbek ikrek.

Ikrek

A családi érintettség és további szerencsés találkozások okán régóta figyelhetjük, hogyan is működnek az ikerpárok.

Az ikrek közül többnyire az egyikőjük dominánsabb, és általában az, akit már születésükkor is előreengedett a testvére. Egyeseknél csupán egészen apró mozzanatokban mutatkozik ez meg, míg másoknál markánsabban észrevehető. Persze előfordul, hogy idővel felcserélődnek a szerepek.

Meghökkentő találkozni az összetéveszthetőségig hasonlító ikrekkel, de még meglepőbb megtapasztalni, hogy az eltérő külsejű vagy nemű ikerpárok között is milyen szoros a kötelék és mennyire azonos a kommunikációs eszköztár. Mindemellett két teljesen külön gondolatvilágot jelentenek, ám ezek közt gyorsabb és magától értetődőbb az átjárás.

Nem véletlen, hogy megannyi történet ihletői: könyvek, színdarabok és filmek feszegetik kapcsolatuk misztikumát. És rengeteg a feltáratlan, kutatásra váró terület.

Vid Gabriella

ウィド ガブリエラ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s